İş Köpekleri Eğitimi

5188 sayılı özel Güvenlik kanun kapsamında Özel Güvenlik Köpeği ve İdarecisi Eğitimleri verilmektedir. Eğitimi tamamlayan İdareci ve Köpekleri Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından sınava tabi tutulmakta ve sertifikalandırılmaktadır. Görev Köpekleri en az 1 en fazla 8 yaşında olmalıdır. Uyuşturucu arama, patlayıcı arama ve koruma branşlarından sadece birinden sınava girebilir. Görev Köpeği idarecisi aynı branştan iki farklı köpekle ayrı ayrı sınava girebilir. İdareciler Sınavda başarılı oldukları Köpekle görev yapabilirler. Herhangi bir nedenle kırk beş gün den fazla görev yapmayan görev köpeği ve idarecisi tekrar sınava tabi tutulur. Sınav ile ilgili işlemler İç İşleri Bakanlığı Özel Güvenlik Dairesi Başkanlığınca yürütülür .Sınavlar en az üç gün sürmektedir.

UYUŞTURUCU MADDE ARAMA /PATLAYICI MADDE ARAMA KÖPEĞİ EĞİTİMLERİ

 Serbest Sistemli Arama : İdarecinin komutlarına göre serbest ve sistemli arama yapma kabiliyeti

İdareci İle Uyum             : Serbest veya Sistemli arama yaparken köpeğin idarecisiyle uyumlu olma yani komut dinleme kabiliyeti.

Sürekli Arama                  : Serbest veya Sistemli arama yaparken köpeğin idarecinin komutlarına cevap verirken sürekli arama yapması.

Dış etkenlere karşı tepki : Serbest veya Sistemli arama yaparken köpeğin arama alanında arama ile alakalı olmayan madde materyal veya kokularla ilgilenmesi.

Zorlukları aşma                : Köpeğin idarecinin komutlarına göre her türlü ortamda (yüksek, alçak, dar alan, gürültü gibi) bile arama yapma kabiliyeti.

Arama hırsı ve isteği        : Serbest veya Sistemli arama yaparken istekli ve bu isteği gösterme hırsı.

Kondisyon                         : Köpeğin arama yaparken yeterli kondisyonun olması.

Madde bulma                    : Arama yaparken köpeğin gizlenmiş olan patlayıcı maddeyi bulması.

İstenen tepki ve süreklilik: Serbest veya sistemli arama yaparken köpeğin gizlenmiş olan patlayıcı maddeyi bulduğunda pasif olarak (ayakta, oturarak veya yatarak), aktif olarak (ön patileriyle) tepki vermesi ve tepkinin sürekliliği.

Yanlış tepki                        : Köpeğin gizlenmiş olan madde yerine başka kokulara tepki vermesi.

UYUŞTURUCU MADDE ARAMA /PATLAYICI MADDE ARAMA KÖPEĞİ İDARECİSİ EĞİTİMLERİ

Arama Öncesi Kontroller          : Köpekle aramaya başlamadan önce arama yapılacak olan (araç, kapalı alan) yerlerde köpeğe zarar verebilecek cisimlere karşı gözle kontrolü.

Köpeği gözle takip ve dikkat      : İdarecinin köpeğin hareketlerini gözle takip ve dikkati.

Köpeği yönlendirme ve kontrol : Köpekle serbest ve sistemli arama yaparken idarecinin köpeği yönlendirmesi ve aramada kontrolü.

Motivasyonda süreklilik             : Köpekle arama yaparken idarecinin motivasyonunda aramaya başlanmasından sonuna kadar aynı performansı göstermesi.

Sistemli arama yapabilme         : Köpekle arama yaparken aramadan sonra sistemli aramaya geçmesi ve köpeğine yaptırabilmesi.

Köpeğine güven                         : Köpekle arama yaparken idarecinin köpeğinin aramasında ve tepkilerinde ona güvenmesi.

Problem çözme                          : Köpekle serbest ve sistemli arama yaparken idarecinin arama sırasında yaşanabilecek problemlere karşı çözüm yeteneği.

Karar verme yeteneği               : İdarecinin köpeğin tepkilerine (maddeye tepki, maddenin bulunduğu alanda yoğunlaşma) karşı doğru karar vermesi.

Ödüllendirme zamanı               : Köpekle arama yaparken köpeğin maddeyi bulup tepkisini doğru verdiğinde doğru zamanda ödüllendirmesi.

Köpekle oyun oynama             : İdareci köpekle yaptığı arama sonrasında köpeğin doğru verdiği tepkiden ödüllendirme sonrasında köpeği ile oyun oynaması.

KORUMA KÖPEĞİ UYGULAMALI SINAVI EĞİTİMLERİ

GÖREV KÖPEĞİ İÇİN

Kolluk Tutma                    : İdarecinin komutuyla köpeğin kolundaki hedef kolluğa gidişi ve ısırma gücü,

Kolluğu Bırakma               : İdarecinin komutuyla, kötü adamın kolundaki hedef kolluğu ısıran köpeğin,

yine idareci komuta ile kolluğu bırakma şekli.

Silahlı Adam Saldırı          : İdarecinin komutuyla köpeğin kötü adamın elindeki suç unsuruna (silah, bıçak, sopa, yaralayıcı kesici alet vb.) saldırı şekli ve etkisiz hale getirmesi.

Çeviklik                             : İdarecinin komutuyla köpeğin kötü adam hedefine giderken ki çeviklik ve kondisyonu.

Cesaret ve Güven             : İdarecinin komutuyla köpeğin kötü adam hedefine giderken ki kendine güveni ve cesareti.

Saldırıya Gitme                 : İdarecinin komutuyla köpeğin kötü adamın kolundaki hedef kolluğa giderken ki isteği, arzusu ve başarısı.

Sevk Kayışsız İzleme       : Sevk kayışsız olarak köpeğin idareci komutu ile temel itaat komutlarında idareci yanında kendinden emin, baskı altında olmadan yürümesi.

Sevk Kayışlı İzleme          : Sevk kayışlı olarak köpeğin idareci komutu ile temel itaat komutlarında idareci yanında kendinden emin, baskı altında olmadan yürümesi.

Otur                                   : Köpeğin idareci komutu ile sevk kayışlı ve sevk kayışsız olarak itaat komutlarında yürür iken idarecinin komutu ile kendinden emin, baskı altında olmadan oturması.

Yat                                     : Köpeğin idareci komutu ile sevk kayışlı ve sevk kayışsız olarak itaat komutlarında yürür iken idarecinin komutu ile kendinden emin, baskı altında olmadan yatması.

Kal/Bekle (İdareci Yanında): Köpeğin idareci komutu ile sevk kayışlı ve sevk kayışsız olarak itaat komutlarında yürür iken idarecinin komutun ile kendinden emin, baskı altında olmadan yat veya otur pozisyonunda beklemesi.

Kal Bekle (İdareciden Uzakta): İdareci başlangıç noktasına yat komutu verdikten sonra önceden belirlenen mesafe kadar (30 metre) köpekten uzaklaşır ve yine belirlenen süre kadar (2 dakika) beklemesi ve idareci başlangıç noktasına giderek köpeğin yat komutunda beklemesi.

Gel                                      : İdareci başlangıç noktasına otur komutu verdikten sonra önceden belirlenen mesafe kadar (30 metre) köpekten uzaklaşır ve bekler. Komutla köpeği çağırır ve köpek idarecinin önünde oturur ve 2.komutla köpek idareci yanına oturur.

Engel Aşma                        : Köpek idareci yanında otururken idareci komutu ile sabit engelden atlaması ve atladıktan sonra komut ile oturması veya yatması.

KORUMA KÖPEĞİ İDARECİSİ EĞİTİMİ

Köpek İdarecisi İçin

Köpeğine İlgisi                   : Teste ilk geldiğinde köpeğine iyi bakım yapabilmiş mi, test öncesi köpeği ile arasındaki bağ.

Müdahale Planı                   : Devriye sırasında karşılaşılacak bir olay ve yapılacak müdahalenin nasıl olacağı konusunda anlık plan yapabilme yeteneği.

Köpeğini Motive Etme         : Karşılaşılacak bir olay ve yapılacak müdahale öncesi köpeğini kişi ve gruba müdahaleyi motive etme.

Köpeğini Takip ve Dikkat    : Müdahale sırasında köpeğinin hareketlerini dikkatli bir şekilde takip edebilmesi.

Ses Tonlarını Kullanma       : Köpeğini ses tonları ile doğru yönlendirebilme.

Motivasyonda Süreklilik      : Müdahale sırasında kendi motivasyonunu üst düzeyde tutma.

Üst Araması Yapabilme       : Müdahale sonrası yakalanan şahsın üst aramasını yapabilme.

Problem Çözme                    : Müdahale sırasında yaşanabilecek bir olumsuzlukta problem çözme yeteneği.

Karar Verme Yeteneği          : Müdahale sırasında değişken durumlarda nasıl davranılacağına karar verebilme kabiliyeti.

Kendine Güven                     : Müdahalede kendinden emin ve kararlı davranabilme yeteneği.

 

Ödül ve Zamanlama             : Müdahale tamamlandığında doğru zamanda köpeğini ödüllendirme.